< Mannenstem vs vrouwenstem

6 tips om de perfecte voice-over te kiezen

20 oktober 2017 17:27 Door: Albert-Jan Sluis

Als je een animatievideo produceert, zorg je dat die er perfect uitziet. Maar naast het perfecte beeld, heb je natuurlijk ook de perfecte voice-over nodig.


6 tips om de perfecte voice-over te kiezen

Als bedrijf kun je tegenwoordig niet meer om online video heen. In uitleganimaties en webvideo’s leren potentiële klanten je merk en productaanbod kennen.

Uiteraard steek je veel energie en aandacht in hoe explainervideo’s eruit zien, maar hoe ze klinken is minstens zo belangrijk. Naast achtergrondmuziek en geluidseffecten, kan het vinden van de ideale voice-over of stemacteur een behoorlijke uitdaging zijn. Een stem kan je video maken of breken.

Dit zijn zes tips waarmee je altijd de goede voice-over kiest!

1. De stem = je merk

Als je merk een stem zou hebben… hoe zou die stem dan klinken? Probeer je merk voor te stellen als een persoon en probeer in een aantal kernwoorden de eigenschappen van die persoon te omschrijven. Is je merk internationaal, fris en technisch? Of juist dichtbij, warm en toegankelijk? Je stem moet aan dezelfde eigenschappen voldoen als je merk.

Als je een voice-over kiest voor je webvideo of uitleganimatie, dan moet de stem passen bij de persoonlijkheid van je merk. Klanten verwachten dat een merk consistent is, anders begrijpen ze niet waar het merk voor staat en wat het merk uit wil dragen.

Veel stemacteurs hebben een breed palet aan klanken in huis. Luister aandachtig naar hun demo’s om de tone of voice te vinden die goed bij je merk past. Op mijn site vind je een aantal voorbeelden van verschillende voice-over stijlen.

2. Herkenbaar stemgeluid

Kies een stem waar de kijker van je video zichzelf in kan herkennen. Vooral wanneer je publiek in de uitleganimatie een nieuw concept, product of idee te zien krijgt, is het belangrijk dat de stem vertrouwd klinkt. Zo hou je de aandacht vast.

Mensen luisteren beter naar iemand die klinkt zoals ze zelf klinken. Wat natuurlijk ook weer niet betekent dat je zomaar iemand van straat moet plukken die eruit ziet als je ijkpersoon en die voor de microfoon moet zetten. Je wilt immers wel een ervaren stemacteur die professioneel overkomt. Maar kies ook geen trailerstem of iemand met een uitgesproken accent voor het inspreken van je uitleganimatie. Tenzij de doelgroep zelf ook met een accent spreekt natuurlijk. Ik ben opgegroeid in West-Friesland, dus als je ooit een Westfriese voice-over zoekt...

Als je éénmaal hebt gekozen voor een bepaalde voice-over, is het slim om die stem ook in volgende video’s terug te laten komen. Hou in ieder geval de tone of voice vast. Zo bouw je aan de herkenbaarheid van je merk.

3. Anderstalige stemmen

Via YouTube en Facebook bereik je de hele wereld. Met een Nederlandstalige stem in je webvideo loop je wellicht een buitenlandse klanten mis. Gelukkig zijn animatievideo’s vrij eenvoudig aan te passen aan anderstalige markten.

Allereerst zou je de explanimation kunnen laten ondertitelen. Ondertiteling is zeer betaalbaar en meestal goedkoper dan een buitenlandse stemacteur.

Wil je toch liever een echte Engelse, Kantonese of Duitse stemacteur? Dat is uiteraard ook mogelijk en nog altijd vele malen goedkoper dan het produceren van een nieuwe animatie. Als je op zoek bent naar een native voice-over in een andere taal, dan help ik je daar graag bij.

Het kan overigens verleidelijk zijn om direct voor een Engelse voice-over te kiezen, maar dat maakt het voor Nederlandse kijkers meteen minder herkenbaar. Als je uitlegvideo voornamelijk bedoeld is voor een Nederlandstalig publiek, kies dan ook voor een Nederlandse stemacteur. En hoewel Vlaamse kijkers een Nederlandse voice-over prima kunnen verstaan, is het beter om een Vlaamse stemacteur te kiezen als je je op een Vlaamse doelgroep richt.

4. Vertel het

Storytelling is al een aantal jaar in opkomst. Bij storytelling draait het allemaal om het creëren van een emotionele band met je publiek. Als je de kijker daadwerkelijk weet te raken, zal die je video eerder delen en onthouden.

Dit geldt ook voor de voice-over. Als die schreeuwt en heel opdringerig overkomt zal je video de kijker niet raken. Je zult waarschijnlijk wel een paar emoties aanspreken, maar dat zijn irritatie en woede en de vraag is of je dat zou moeten willen. ;-)

Kijkers willen iets leren van je animatie of in ieder geval het gevoel hebben ze er iets aan hebben. Dit bereik je als de stem benaderbaar klinkt. Kies daarom een voice-over die de kijker aanspreekt alsof hij naast je zit.

5. Betrouwbare stem

Vertrouwen is heel belangrijk als het om een voice-over gaat. Kijkers moeten zich prettig voelen bij een stem en het gevoel hebben dat wat er gezegd wordt, oprecht is. Ze zullen eerder iets aannemen van iemand die klinkt als een vriend, dan van iemand die schreeuwt of heel bekakt praat.

De betrouwbaarheid van de stem is ook bepalend voor het vasthouden van de aandacht. Als de stem niet oprecht klinkt, zullen kijkers eerder afhaken en iets anders gaan doen. Bij het beluisteren van demo’s van een voice-over of stemacteur, kun je het beste afgaan op je eigen eerste indruk en gevoel. Als jij de stem geloofwaardig vindt, dan zal je publiek dat waarschijnlijk ook vinden.

6. Kies kwaliteit

Na het kijken van jouw uitleganimatie, zal je kijker er iets van vinden. Hij heeft een mening over de kwaliteit van de video en dus ook van de kwaliteit van de voice-over. Die kwaliteit zal de kijker voortaan associëren met je merk. Dus als je kiest voor een goedkope, niet professionele stem, dan… tja…

Let bij het casten van een voice-over dus ook goed op de kwaliteit van de demo’s. Klinkt de stem ervaren? Heb je hem of haar al eens ergens anders gehoord? Of bestaat de demo bij gebrek aan echt materiaal uit zelf nagemaakte kopieën van bestaande commercials en uitlegvideo’s?

En ook niet onbelangrijk: welke kwaliteit heeft de homestudio van de voice-over? In het beste geval laat je de stemacteur naar een professionele geluidstudio komen, maar dat kost een veelvoud van een voice-over opname in een homestudio. Veel voice-overs hebben tegenwoordig eigen opnamemogelijkheden, maar dat betekent nog niet dat hun studio geschikt is voor professioneel klinkende opnames.

Zo beschikt niet elke stem over een geluiddichte en akoestische spreekcel, terwijl dit veruit de belangrijkste vereiste is voor een mooie, droge opname. Ook wil de kwaliteit van de microfoon en andere randapparatuur wel eens te wensen over laten en beschikt niet elke stemacteur over de juiste vaardigheden om een opname te maken en na te bewerken. Wees hier alert op en vraag de stemacteur eventueel eerst om een voorbeeld van een onbewerkte opname uit de homestudio.

 

Deze zes tips zullen je een eind op weg helpen bij het kiezen van een goede voice-over voor je animatievideo. Veel succes!